In mei 2023 reisde Vinimporto richting Gascogne, een streek die gelegen is in het zuid-westen van Frankrijk. Het gebied ligt verspreid over de departementen Gers, Landes en Lot-et-Garonne. De afstand vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 1500 km. Deze werd afgelegd in etappes met overnachtingen in de Champagne en de Bourgogne, waar een bezoek werd gebracht aan Domaine Germain.
Bezoek meer dan waard
In Gascogne is het Franse landleven van vroegere tijden nog steeds te ervaren. Het gebied heeft een boeiende geschiedenis, die tot uiting komt in talrijke kastelen, landhuizen, vestingsteden en charmante dorpjes. Zij getuigen stuk voor stuk van het rijke verleden van dit unieke gebied.
Voeg hierbij het glooiende landschap, bezaaid met zonnebloemvelden en wijngaarden en het wordt begrijpelijk waarom dit een populaire bestemming is voor liefhebbers van het Franse platteland. Een bezoek meer dan waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de Franse cultuur.
Culinair
Gascogne heeft een rijke culinaire traditie, eerder eerlijk dan verfijnd. Het is de thuisbasis van heerlijke streekgerechten als foie gras, confit de canard (gekonfijte eend), armagnac-pruimen en diverse kazen. De lokale keuken weerspiegelt het landelijke karakter van de regio, met nadruk op eenvoudige smaakvolle gerechten.
Grootse wijnen zal men er (nog) niet vinden, geen cru’s, maar wel heerlijke knisperende, smaakvolle en dorstlessende rosés en droge witte wijnen. Daarnaast wordt er ook een zeer geslaagde zoete wijn geproduceerd, een moelleux van de Petit Mansengdruif.
De meeste wijnen zijn wit, 90% van het totaal, gemaakt van lokale druiven als Courbu, Gros en Petit Manseng, Colombard en Arrufiac. Maar ook de meer bekende druivenrassen als Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn aangeplant.
Armagnac
Naast wijn is Gascogne beroemd om zijn Armagnac, een destillaat van witte wijn, die wordt gemaakt van de druivensoorten Folle Blanche, Ugni Blanc en Colombard. Armagnac is een van de oudste gedistilleerde dranken van Frankrijk, te vergelijken met zijn bekende tegenhanger Cognac.
Onze bestemming: Domaine Miselle
Op onze reis bezochten wij een van de mooiste wijndomeinen in de Gasgogne, het XVIII eeuwse Domaine Miselle, gelegen in Caupenne en gerund door Julien Chevalier, samen met zijn vrouw Audrey Baunard. De ontvangst was hartverwarmend.
Julien is de tweede generatie van wijnboeren op het wijngoed Miselle. Zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Lille, Noord Frankrijk. Ze hebben het domein in 1998 gekocht van Louis Ocaña, die ooit de Tour de France heeft gewonnen.
Het domein heeft een rijke geschiedenis. Het ziet er bij aankomst onberispelijk uit, altijd een goede indicator voor kwaliteit. De wijngaarden van het domein liggen op glooiende heuvels, in een streek die gekenmerkt wordt door een gunstig klimaat. De bodem bestaat uit klei en kalksteen. De oppervlakte van het domein bedraagt circa 30 ha. Door een ingenieus systeem van vangnetten, die electrisch bediend kunnen worden, worden de druiven beschermd tegen hagel.
De wijnen
Het domein produceert een vijftal wijnen, één rode, drie witte en een rosé. Kenmerkend voor de rode wijn van Domaine Miselle is het fruitige aroma en soepele smaak. Het is een cuvée van Merlot- en Tannat druiven. De twee droge witte wijnen zijn fris en levendig, met voldoende body om te dienen als begeleider van uitgesproken gerechten, met name vis. Het betreft een cuvée gemaakt van de Colombard en de Gros Manseng druif én een Chardonnay.
De zoete wijn, een moelleux, is gemaakt van Petit Manseng druiven en de rosé van Syrah druiven. De honingachtige witte wijn is weergaloos bij wildpaté en blauwe schimmelkaas, maar ook bij zoete nagerechten doet hij het goed.
Op dit domein wordt er ook armagnac geproduceerd.
Streven naar kwaliteit en behoud van de natuur
Het team van Domaine Miselle hecht veel waarde aan vakmanschap en duurzaamheid, met veel aandacht voor het milieu en de natuur. Gebruik van kunstmest wordt tot een minimum beperkt. Dit streven naar kwaliteit is terug te vinden in de kwaliteit van de wijnen, zowel in de zuiverheid, de mineraliteit als de smaak, .
Het proeven van de wijn
Voor een ieder die interesse heeft in de wijnen van Domaine Miselle is de proeverij op 4 november a.s. een aanrader. Bovengenoemde wijnen zijn dan te vergelijken met vele andere interessante wijnen van Vinimporto, waardoor op speelse wijze wijnkennis kan worden vergroot. Voor belangstellenden die 4 november niet aanwezig kunnen zijn bestaat de mogelijkheid tot het maken van een afspraak voor een proeverij op maat (aanvraag per mail: info@vinimporto.nl)
Exclusiviteit
Met enige trots kunnen we melden dat Domaine Miselle aan Vinimporto de exclusiviteitsrechten voor de verkoop op de Nederlandse markt heeft gegund. Ter gelegenheid hiervan geldt er voor 4-25 november een korting van 10% op de wijnen van Miselle. Deze actie geldt bij een minimumafname van 12 flessen.
De appelation Pouilly-Fuissé is gelegen in het zuidelijk gedeelte van de Bourgogne en maakt deel uit van het wijngebied Mâconnais. Het is voor het eerst sinds 1943 dat een wijngebied buiten de Côte d’Or is geclassificeerd.
Om een wijn als premier cru op de markt te mogen brengen moet naast het specifieke gebied ook nog aan een aantal wettelijke bepalingen voldaan worden. Dit om de kwaliteit te waarborgen. Zo is de maximale opbrengst per hectare vastgesteld op 56 hl/ha, moet er een periode van minsten 3 jaar zitten tussen rooien en aanplanten van nieuwe stokken, is er een verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en moet er een periode van minstens een jaar zitten tussen oogst en botteling.
Onze wijnboer Jean-Pierre Sève cultiveert twee wijngaarden die thans de 1er Cru status hebben verworven, te weten de Pouilly-Fuissé 1er Cru Au Chailloux en de Pouilly-Fuissé 1er Cru Au Vignerais, beide gelegen in de commune Solutré-Pouilly. De oppervlakten van de percelen zijn tamelijk klein, die van Chailloux bedraagt 1,2 hectare (5200 flessen) en die van Vignerais 0,33 ha (2400 flessen).
Duidelijk zal zijn dat dergelijke wijnen nooit goedkoop zullen zijn, maar de ervaring leert dat dit de vraag eerder doet toenemen dan afnemen.
De kleine oppervlakten van de percelen zijn er mede debet aan dat de wijnen zeer snel zijn uitverkocht. Dit is helaas het geval voor het jaar 2020. Hoewel op de website van Seve wordt vermeld dat dit ook geldt voor de oogst 2021, onderzoekt Vinimporto thans de mogelijkheid wat wijnen van dit prachtige jaar toch te importeren. Wij houden u op de hoogte.
Vervolg 1er Cru Pouilly-Fuissé
Eerder dan verwacht hierbij informatie over de beschikbaarheid van de 1er Crus van Jean-Pierre Sève. Zoals gevreesd blijven deze wijnen uitermate schaars. Zo heeft Sève besloten de 1er Cru Vignerais in het geheel niet te exporteren.
Het goede nieuws is dat vanaf oktober 2023 Vinimporto een beperkt aantal flessen 1er Cru Chailloux 2022 toebedeeld heeft gekregen. Deze zijn te reserveren, maximaal 12 flessen per persoon. De prijs van deze wijn bedraagt € 27,95 per fles.
En daarnaast kunnen de niet geclassificeerde wijnen uiteraard gewoon via de website besteld worden: Jean-Pierre Sève – Vinimporto
En dan voor de liefhebbers van magnums (1,5 liter per fles), van onderstaande wijnen is een zéér beperkt aantal te bestellen, helaas niet meer dan 1 magnum per persoon per soort. Levering medio maart 2023.
- Pouilly-Fuissé 'Terroir' 2020 - magnum
- Pouilly-Fuissé 'Terroir' 2021 - magnum
- Pouilly-Fuissé 'Sélection Vieilles Vignes' 2020 - magnum
- Pouilly-Fuissé Premier Cru Aux Chailloux 2020 - magnum
Neem hiervoor contact op met info@vinimporto.nl
]]>
Bijgaand een zeer lovende recensie van Onno Kleyn over één van 'onze' wijnen, de Pech Calvel 2020 van Philippe Girard uit de Pays d’Oc. Zijn stukje verscheen afgelopen zaterdag, 1 oktober in het Volkskrant Magazine. In zijn rubriek 'wijn erbij' beoordeelt hij deze met 9/10!
De wijn is inmiddels uitverkocht, maar gelukkig had Girard nog enige flessen op voorraad, die we snel ingekocht hebben. We verwachten de wijn voor eind oktober te kunnen leveren. Bestellen kan hier.
]]>
Met genoegen melden we dat Vinimporto het agentschap heeft verworven voor de wijnglazen van het Duitse merk Josephinenhütte. De met de mond geblazen kristallen (wijn)glazen behoren tot de absolute wereldtop.
‘wijn en glas door kwaliteit verbonden’
een ontwerp van Kurt Josef Zalto
Zij blijkt een hartstochtelijk pleitbezorger van Natuurwijn.
Sinds een aantal jaren woedt er een verhitte discussie over natuurwijn. Is dit nu een hype of een blijvertje? Tot op heden heeft Vinimporto aan de kant gestaan bij deze discussie en stond ze op het standpunt dat het een modeverschijnsel was dat vanzelf over zou gaan. Dit standpunt werd mede ingegeven door een aantal teleurstellende ervaringen met deze wijn in restaurants. Omdat aan de natuurwijnen geen conserveringsmiddelen wordt toegevoegd in de vorm van sulfiet hebben ze een beperkte levensduur. Omdat die datum veelal op het etiket ontbreekt loop je in restaurants, waar onvoldoende rekening wordt gehouden met dit fenomeen, het risico dat de wijn naar rotte eieren ruikt. Problematisch wordt het wanneer de ober bij hoog en laag volhoudt dat dit zo hoort.
Ons enthousiasme voor natuurwijn werd echter groter na een bezoek aan Alexander Gysler, kwaliteits wijnbouwer uit Rheinhessen, die een paar prachtige natuurwijnen produceert, waaronder zijn zeer bijzondere mousserende Pet Nat.
Zijn natuurwijn die we proefden, zijn Riesling Natuur Vin Vivant stond al een week open in de koelkast, en vertoonde geen spoor van oxidatie. Hij was buitengewoon fris, alsof hij net geopend was. Een heel bijzondere smaak waarin veel mineraliteit te ontdekken was. Alexander vertelde dat zijn natuurwijnen zonder enig probleem wel 14 dagen geopend in de koelkast konden staan, zonder een spoor van hun frisheid te verliezen.
]]>Een aantal wijnen hebben we mee naar huis genomen en ingestuurd naar Perswijn voor hun Wijnconcours Duitsland 2020.
We kunnen u mededelen dat 2 wijnen de finale hebben bereikt, zeker een prestatie gezien het grote aantal deelnemers. Deze wijnen komen in de koopgids welke bijgevoegd zal worden bij de Perswijn die uit zal komen op 14 september 2020.
Intussen zijn de prijswinnaars bekend. In verband met het door Perswijn opgelegde embargo mogen we daar nog niets over zeggen. Zodra dit embargo wordt opgeheven zullen wij u hierover informeren.
Maar los van Perswijn, wij waren aangenaam verrast over de kwaliteit en de prijs van de Duitse (top)wijnen.
Een aantal zijn reeds opgenomen in ons assortiment:
]]>The editors at Wine Enthusiast have rated and reviewed your wine(s)and we are pleased to share some great news with you.Your wine(s) have received the following ratings:
Hier hebben wij niets aan toe te voegen.
]]>Jean-Luc Joillot uit Pommard heeft geweldige wijnen gemaakt. Zowel zijn wat eenvoudigere Bourgogne 'Pinot Noir' als zijn 'Hautes-Côtes de Beaune' zijn van uitzonderlijke kwaliteit. En dan hebben we het nog niet over zijn premiers crus. Met name zijn 'Les Petits Epenots' is van uitzonderlijke klasse. Zeer kostbaar, dat wel, maar overheerlijk!
Al zijn wijnen zitten barstensvol rood fruit, terwijl de tannines heerlijk zacht zijn. Wijnen met een zeer uitgesproken Pinot Noir geur en smaak (frambozen, aardbeien en kersen), specifiek voor hun appelation.
Nieuw in ons assortiment (terug van weggeweest) zijn de witte wijnen van Jean-Pierre Sève uit Pouilly Fuissé. Ook hij was in het jaar 2018 zeer succesvol. De wijnen paren kracht aan finesse.
Robert Parker, de bekende wijngoeroe, kent aan het wijnjaar 2018 voor de Côte de Beaune Rood 94 punten en voor de witte Bourgogne 92 punten toe.
(90 – 95 punt valt in de range buitengewoon goed).
Zie hier een overzicht van de wijnen van Jean-Luc Joillot en Jean-Pierre Sève.
]]>
De crisis betekent wel dat een aantal manifestaties waaraan wij deel zouden nemen of die we zouden organiseren geen doorgang konden vinden. Dit geldt voor de beursen ‘VDP goes Rotterdam’, waarop we zouden samenwerken met VDP boer Michael Fröhlich en ‘Riesling&Co’. Deze laatste beurs is uitgesteld tot 21 juni 2021. Daarnaast zijn, zoals u gemerkt heeft, onze proeverijen door ons afgezegd, zowel de ‘Proefpanel bijeenkomst’ als onze ‘Vinimporto Voorjaarsproeverij’.
We zijn van plan in het najaar weer een proeverij te organiseren om al onze nieuwe wijnen, waar we enorm trots op zijn, te laten proeven. We hopen dat de coronamaatregelen dan zo zijn versoepeld zijn dat dat mogelijk is.
]]>