Collectie: Domaine Chauveau

Het adjectief "Fumé" (gerookt), dat achter Pouilly staat, een plaatsje dat ligt aan de bovenloop van de Loire, kan zowel verwijzen naar een eigenschap van de druiven waarvan de wijn gemaakt is, de Sauvignon-blanc, als naar de aanwezigheid van vuursteentjes in grond waarop de druiven verbouwd worden.

Wat betreft de eigenschap van de druiven, deze worden bij rijping bedekt met een grijze gloed, de kleur van rook. Daarom spreken we ook wel van "Smoked White".
Wat betreft de bodem, die bestaat uit klei en kalk met spoortjes vuursteen, die aan de wijnen van deze Appelation de zo beroemde en specifieke “vuursteen”- smaak geven. 

Het wijngoed van Benoit Chauveau ligt in het plaatsje St Andelain, vlakbij Pouilly, aan de bovenloop van de Loire, recht tegenover Sancerre, in de Appelation Pouilly Fumé. Benoit Chauveau bestiert dit wijngoed sinds 1995, samen met zijn vrouw Emanuelle, toen zij het van de ouders van Benoit overnamen. De oppervlakte bedraagt ruim 17 hectare, met een jaarlijkse productie van ongeveer 135.000 flessen

De Pouilly Fumé wijnen zijn gemaakt van 100% Sauvignon Blanc druiven. De wijnen van deze druif hebben immer iets grassigs en een stuivend parfum, een wat florale smaak en een lange afdronk. Ze bezitten veel mineraliteit, die zoals reeds omschreven aan vuursteentjes doet denken.

In de wijngaarden van Chauveau rond Pouilly treft men twee verschillende grondsoorten aan, waarvan de druiven die hierop worden geteeld apart worden gevinifieerd. Op zijn wijngaarden die bestaan uit Kimmeridgien Klei maakt hij zijn Pouilly Fumé Charmette en zijn top cuvée Pouilly Fumé Sainte Clélie.

Zijn Pouilly Fumé Croqloups komt van de ondergrond die bestaat uit Silex klei (vuursteenklei). Deze witte of bruine klei omhult kleine stukjes vuursteen. Het geeft een wat “nerveuze” Pouilly Fumé met veel mineraliteit, karakteristieke aroma’s en een goed bewaarpotentieel, zeker in goede wijnjaren.

De Croqloups ontwikkelt zich wat sneller dan de wijn van de Kimmeridgische mergel, omdat de opwarming van deze ondergrond wat langer duurt dan die van Silex klei. Gevolg is dat de Kimmeridgische wijnen wat meer tijd nodig hebben om tot volle expressie te komen.

Naast de zelfverbouwde wijn uit wijngaarden rond Pouilly maakt Chauveau ook een Sancerre van ingekochte druiven en een drietal wijnen uit een wijnstreek ten noorden van Pouilly, tussen Cosne en Gien, waar de wijnstokken groeien op de hellingen van de Loire, met als ondergrond Silex en kalksteen. Dit gebied heeft voor witte wijn sinds 1998 een eigen appelation, Coteaux du Giennois. Door de relatieve onbekendheid van dit gebied liggen de prijzen aanzienlijk lager dan die van Pouilly Fumé en Sancerre.

De wijnen uit de Coteaux du Giennois van Benoit Chauveau bezitten een hoge mate van mineraliteit, fruitigheid en frisheid. Het zijn wijnen die jong gedronken moeten worden (een jaar na oogst) en die hun aromatische eigenschappen 3 tot 4 jaar behouden. Deze wijnen gaan fantastisch samen met vis, schaal- en schelpdieren (vooral sint-jakobsschelpen), wit vlees en geitenkaas (in het bijzonder Crottin de Chavignol, afkomstig uit de nabij gelegen wijnstreek Sancerre), maar ook gewoonweg als aperitief.

3 producten
  • Chauveau Coteaux du Giennois Blanc "Calcaire" 2020
    Chauveau Coteaux du Giennois Blanc
    Normale prijs
    €11,50
    Aanbiedingsprijs
    €11,50
    Eenheidsprijs
    per 
  • Chauveau Pouilly Fumé "La Charmette" 2020
    Chauveau Pouilly Fumé
    Normale prijs
    €14,50
    Aanbiedingsprijs
    €14,50
    Eenheidsprijs
    per 
  • Chauveau Pouilly Fumé "Sainte Clélie" 2018
    Chauveau Pouilly Fumé
    Normale prijs
    €16,50
    Aanbiedingsprijs
    €16,50
    Eenheidsprijs
    per