Collectie: Sanfeletto

Het wijndomein Sanfeletto is gelegen in San Pietro di Feletto, een klein plaatsje in een heuvelachtig landschap in Noord-Oost Italië, vlak bij de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene. In deze streek, behorend tot de provincie Treviso, worden de mooiste wijnen uit het Proseccogebied gemaakt.

Sanfeletto is opgericht aan het begin van de vorige eeuw door Emilio Ceschin die met veel passie en doorzettingsvermogen het bedrijf in 30 jaar heeft opgebouwd. Emilio deed alles zelf, van de productie tot verkoop en zelfs het transport, met paard en wagen en houten vaten langs de lokale herbergen en café’s. In 1930 heeft zijn neef Rino Ceschin hem opgevolgd en het bedrijf 60 jaar lang voortgezet. Inmiddels runnen zijn zoon Paolo en schoondochter Imelda het bedrijf, samen met hun vier zoons. 

Alleen de beste druiven van de meest prestigieuze wijngaarden worden gevinifieerd op basis van oude familietradities, gecombineerd met moderne techniek.
Naast het verbouwen van eigen druiven worden ook druiven ingekocht bij een klein aantal kwaliteitsbewuste boeren, waar men al jaren goede contacten mee onderhoudt.
De druif die wordt gebruikt voor het maken van Prosecco is de Glera, een nieuwe naam voor de oude Prosecco-druif. Door deze naamsverandering is Prosecco een geografische herkomstbenaming geworden, waardoor alleen de producenten uit dit gebied een Prosecco op de markt kunnen brengen.

In tegenstelling tot de Champagnebereiding vindt er geen tweede gisting op fles plaats. Na de eerste gisting wordt de wijn overgepompt in een grote druktank, de autoclave. Hierin vindt de tweede gisting plaats. Het koolzuur dat hierbij vrijkomt kan niet weg en wordt opgenomen door de wijn. Deze methode staat bekend onder de naam Methode Charmat. Het resultaat is een wijn met een lichte kleur, een bescheiden mousse en een delicaat karakter. Hij is fris en verkwikkend, hetgeen hem zeer geschikt maakt voor het terras op een zomerse dag, voor een feestje en om als eerste glas te presenteren bij een etentje.
Sanfeletto maakt zes verschillende mousserende wijnen en twee stille witte wijnen. Vinimporto heeft twee prosecco’s geselecteerd uit dit aanbod, een wat eenvoudigere DOC Treviso Spumante en een wat meer uitgesproken Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Bij de Conegliano-Valdobbiadene DOCG van Sanfeletto vindt er een zeer strenge selectie plaats, waarbij alleen de allerbeste druiven van de hoog op de heuvels gelegen wijngaarden voor de wijn worden gebruikt. Een in vergelijking met andere Prosecco boeren relatief lange tweede fermentatie, niet op fles maar in de autoclave (Methode Charmat), zorgt er voor dat er een prachtige licht mousserende en droge wijn ontstaat, die elegant en verfijnd is. Een echte connaisseurswijn.

De Treviso DOC wordt gemaakt van DOC-druiven uit wijngaarden halverwege de heuvels. Ook hier zorgt de Glera druif voor een prima basiswijn. De tweede vergisting van de wijn komt tot stand door toevoeging van glucose en gist, de liqueur dosage. Deze vindt niet zoals in de Champagne op fles plaats, maar in de autoclave (Methode Charmat). Hierdoor ontstaan koolzuurgas, dat opgenomen wordt in de wijn, en talrijke overheerlijke aroma’s. Het resultaat mag er zijn, een mooie droge prosecco met een bescheiden mousse, een verfijnd bouquet dat aan peertjes doet denken, met een mooie balans tussen zuur en zoet. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zeer geschikt als aperitief en bij risotto.

2 producten
  • Sanfeletto Colgentile Prosecco Treviso Brut
    Sanfeletto Colgentile Prosecco Treviso Brut
    Normale prijs
    €9,95
    Aanbiedingsprijs
    €9,95
    Eenheidsprijs
    per 
  • Sanfeletto Bosco di Fratta Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Extra Brut
    Sanfeletto Bosco di Fratta Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut
    Normale prijs
    €12,95
    Aanbiedingsprijs
    €12,95
    Eenheidsprijs
    per