Collectie: Sangiovese

Sangiovese is een Italiaanse, uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige blauwe druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaantes.

Dit ras wordt voor het eerst genoemd rond 1600 in een verhandeling van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane en wel onder het synoniem Sangiogheto. De naam komt vermoedelijk van sanguis Jovis ofwel bloed van Jupiter, een door de monniken van Santacangelo di Romagna toevallig gegeven naam toen een bezoeker vroeg hoe deze druif heette, die zij tot dan toe simpelweg vino hadden genoemd.

Tot voor kort werd aangenomen dat Toscane de oorsprong van dit ras was, maar in 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. Deze heuvel is relatief jong en werd in één nacht gevormd door een vulkanische uitbarsting in 1538.

Sangiovese is zeer gevoelig voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif en komt pas laat tot volle rijping. De druif kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.

Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.

Uiteraard kent Italië de hoogste productie van zo'n 70.000 hectare met als voornaamste gebieden Toscane, Emilia-Romagna, Marche en Umbrië. Maar ook in het Franse Corsica wordt dit ras verbouwd en wel op zo'n 1.300 hectare. Hier wordt de druif Nielluccio genoemd en komt voornamelijk voor in de regio Patrimonio in het noorden van Corsica.

Deze druif komt daarnaast ook voor in Argentinië met 2.300 hectare, Californië met 800 hectare en in kleine hoeveelheden in Zwitserland, Malta, Turkije, Zuid-Afrika en Israël.

2 producten
  • La Striscia Chianti Bernardino 2022
    La Striscia Chianti Bernardino 2022
    Normale prijs
    €10,95
    Aanbiedingsprijs
    €10,95
    Eenheidsprijs
    per 
  • La Striscia Rosso Toscano Occhini 2018
    La Striscia Rosso Toscano Occhini 2018
    Normale prijs
    €14,75
    Aanbiedingsprijs
    €14,75
    Eenheidsprijs
    per