Een verrassing uit Zuid West Frankrijk: Domaine de Miselle

Op reis

In mei 2023 reisde Vinimporto richting Gascogne, een streek die gelegen is in het zuid-westen van Frankrijk. Het gebied ligt verspreid over de departementen Gers, Landes en Lot-et-Garonne. De afstand vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 1500 km. Deze werd afgelegd in etappes met overnachtingen in de Champagne en de Bourgogne, waar een bezoek werd gebracht aan Domaine Germain. 

 

Bezoek meer dan waard
In Gascogne is het Franse landleven van vroegere  tijden nog steeds te ervaren. Het gebied heeft een boeiende geschiedenis, die tot uiting komt in talrijke kastelen, landhuizen, vestingsteden en charmante dorpjes. Zij getuigen stuk voor stuk van het rijke verleden van dit unieke gebied.

Voeg hierbij het glooiende landschap, bezaaid met zonnebloemvelden en wijngaarden en het wordt begrijpelijk waarom dit een populaire bestemming is voor liefhebbers van het Franse platteland. Een bezoek meer dan waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de Franse cultuur.

Culinair
Gascogne heeft een rijke culinaire traditie, eerder eerlijk dan verfijnd. Het is de thuisbasis van heerlijke streekgerechten als foie gras, confit de canard (gekonfijte eend), armagnac-pruimen en diverse kazen. De lokale keuken weerspiegelt het landelijke karakter van de regio, met nadruk op eenvoudige smaakvolle gerechten.

Verval en opkomst van de wijnbouw
Deze mooie streek staat bekend om zijn fruitige en smaakvolle wijnen, die eertijds de Bordeauxwijnen wat betreft export naar Engeland naar de kroon staken. Echter, toen Frankrijk de honderdjarige oorlog (1357 – 1453) van Engeland won, werd Gascogne gestraft voor het heulen met de vijand en werd er een export verbod opgelegd, waardoor de gehele wijnbouw in versukkeling raakte. Het is pas sinds de jaren ’70 uit de vorige eeuw dat de wijnbouw in Gascogne weer van zich doet spreken en dat de weg naar kwaliteitsverbetering is ingeslagen. Dit mede door toekenning van de IGP status (Indication Protégee Geographique), die in de plaats kwam van het daarvoor vigerende predikaat Vin du Pays. Veelbetekenend is dat Hubrecht Duijker in zijn boek “De goede wijnen van de Rhône en het Franse Zuiden” uit 1983 Gascogne als wijngebied niet noemt.

Grootse wijnen zal men er (nog) niet vinden, geen cru’s, maar wel heerlijke knisperende, smaakvolle en dorstlessende rosés en droge witte wijnen. Daarnaast wordt er ook  een zeer geslaagde zoete wijn geproduceerd, een moelleux  van de Petit Mansengdruif.

De meeste wijnen zijn wit, 90% van het totaal, gemaakt van lokale druiven als Courbu, Gros en Petit Manseng, Colombard en Arrufiac. Maar ook de meer bekende druivenrassen als Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn aangeplant.

Armagnac
Naast wijn is Gascogne beroemd om zijn Armagnac, een destillaat van witte wijn, die wordt gemaakt van de druivensoorten Folle Blanche, Ugni Blanc en Colombard. Armagnac is een van de oudste gedistilleerde dranken van Frankrijk, te vergelijken met zijn bekende tegenhanger Cognac.

Onze bestemming: Domaine Miselle
Op onze reis bezochten wij een van de mooiste wijndomeinen in de Gasgogne, het XVIII eeuwse Domaine Miselle, gelegen in Caupenne en gerund door Julien Chevalier, samen met zijn vrouw Audrey Baunard.  De ontvangst was hartverwarmend.

Julien is de tweede generatie van wijnboeren op het wijngoed Miselle. Zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit Lille, Noord Frankrijk. Ze hebben het domein in 1998 gekocht van Louis Ocaña, die ooit de Tour de France heeft gewonnen.

 

Het domein heeft een rijke geschiedenis. Het ziet er bij aankomst onberispelijk uit, altijd een goede indicator voor kwaliteit. De wijngaarden van het domein liggen op glooiende heuvels, in een streek die gekenmerkt wordt door een gunstig klimaat. De bodem bestaat uit klei en kalksteen. De oppervlakte van het domein bedraagt circa 30 ha. Door een ingenieus systeem van vangnetten, die electrisch bediend kunnen worden, worden de druiven beschermd tegen hagel.

 

De wijnen
Het domein produceert een vijftal wijnen, één rode, drie witte en een rosé. Kenmerkend voor de rode wijn van Domaine Miselle is het fruitige aroma en soepele smaak. Het is een cuvée van Merlot- en Tannat druiven. De twee droge witte wijnen zijn fris en levendig, met voldoende body om te dienen als begeleider van uitgesproken gerechten, met name vis. Het betreft een cuvée gemaakt van de Colombard en de Gros Manseng druif én een Chardonnay.

De zoete wijn, een moelleux, is gemaakt van Petit Manseng druiven en de rosé van Syrah druiven. De honingachtige witte wijn is weergaloos bij wildpaté en blauwe schimmelkaas, maar ook bij zoete nagerechten doet hij het goed.

Op dit domein wordt er ook armagnac geproduceerd.


Streven naar kwaliteit en behoud van de natuur
Het team van Domaine Miselle hecht veel waarde aan vakmanschap en duurzaamheid, met veel aandacht voor het milieu en de natuur. Gebruik van kunstmest wordt tot een minimum beperkt.  Dit streven naar kwaliteit is terug te vinden in de kwaliteit van de wijnen, zowel in de zuiverheid, de mineraliteit als de smaak, .


Het proeven van de wijn
Voor een ieder die interesse heeft in de wijnen van Domaine Miselle is de proeverij op 4 november a.s. een aanrader. Bovengenoemde wijnen zijn dan te vergelijken met vele andere interessante wijnen van Vinimporto, waardoor op speelse wijze wijnkennis kan worden vergroot. Voor belangstellenden die 4 november niet aanwezig kunnen zijn bestaat de mogelijkheid tot het maken van een afspraak voor een proeverij op maat (aanvraag per mail: info@vinimporto.nl)

 

 

Exclusiviteit
Met enige trots kunnen we melden dat Domaine Miselle aan Vinimporto de exclusiviteitsrechten voor de verkoop op de Nederlandse markt heeft gegund. Ter gelegenheid hiervan geldt er voor 4-25 november een korting van 10% op de wijnen van Miselle. Deze actie geldt bij een minimumafname van 12 flessen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd