Natuurwijn een blijvertje?

In de NRC van zaterdag 19 juni j.l. stond een interview met de sommelier van het Kopenhaagse toprestaurant Norma, de Nederlandse Mees List. Ten zeerste aanbevolen.

Zij blijkt een hartstochtelijk pleitbezorger van Natuurwijn.

Sinds een aantal jaren woedt er een verhitte discussie over natuurwijn. Is dit nu een hype of een blijvertje? Tot op heden heeft Vinimporto aan de kant gestaan bij deze discussie en stond ze op het standpunt dat het een modeverschijnsel was dat vanzelf over zou gaan. Dit standpunt werd mede ingegeven door een aantal teleurstellende ervaringen met deze wijn in restaurants. Omdat aan de natuurwijnen geen conserveringsmiddelen wordt toegevoegd in de vorm van sulfiet hebben ze een beperkte levensduur. Omdat die datum veelal op het etiket ontbreekt loop je in restaurants, waar onvoldoende rekening wordt gehouden met dit fenomeen, het risico dat de wijn naar rotte eieren ruikt. Problematisch wordt het wanneer de ober bij hoog en laag volhoudt dat dit zo hoort.

Ons enthousiasme voor natuurwijn werd echter groter na een bezoek aan Alexander Gysler, kwaliteits wijnbouwer uit Rheinhessen, die een paar prachtige natuurwijnen produceert, waaronder zijn zeer bijzondere mousserende Pet Nat.

Zijn natuurwijn die we proefden, zijn Riesling Natuur Vin Vivant stond al een week open in de koelkast, en vertoonde geen spoor van oxidatie. Hij was buitengewoon fris, alsof hij net geopend was. Een heel bijzondere smaak waarin veel mineraliteit te ontdekken was. Alexander vertelde dat zijn natuurwijnen zonder enig probleem wel 14 dagen geopend in de koelkast konden staan, zonder een spoor van hun frisheid te verliezen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd