Premier cru status toegekend aan wijngebied Pouilly-Fuissé.

Na een proces dat zo’n 10 jaar in beslag heeft genomen heeft het Franse Nationale Instituut van Oosprongsbenaming en Kwaliteit (INAO) een premier cru status toegekend aan een aantal wijngaarden in het wijngebied Pouilly-Fuissé. Het betreft 22 percelen, verdeeld over 4 communes.

De appelation Pouilly-Fuissé is gelegen in het zuidelijk gedeelte van de Bourgogne en maakt deel uit van het wijngebied Mâconnais. Het is voor het eerst sinds 1943 dat een wijngebied buiten de Côte d’Or is geclassificeerd.

Om een wijn als premier cru op de markt te mogen brengen moet naast het specifieke gebied ook nog aan een aantal wettelijke bepalingen voldaan worden. Dit om de kwaliteit te waarborgen. Zo is de maximale opbrengst per hectare vastgesteld op 56 hl/ha, moet er een periode van minsten 3 jaar zitten tussen rooien en aanplanten van nieuwe stokken, is er een verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en moet er een periode van minstens een jaar zitten tussen oogst en botteling.

Onze wijnboer Jean-Pierre Sève cultiveert twee wijngaarden die thans de 1er Cru status hebben verworven, te weten de Pouilly-Fuissé 1er Cru Au Chailloux en de Pouilly-Fuissé 1er Cru Au Vignerais, beide gelegen in de commune Solutré-Pouilly. De oppervlakten van de percelen zijn tamelijk klein, die van Chailloux bedraagt 1,2 hectare (5200 flessen) en die van Vignerais 0,33 ha (2400 flessen).

Duidelijk zal zijn dat dergelijke wijnen nooit goedkoop zullen zijn, maar de ervaring leert dat dit de vraag eerder doet toenemen dan afnemen.

De kleine oppervlakten van de percelen zijn er mede debet aan dat de wijnen zeer snel zijn uitverkocht. Dit is helaas het geval voor het jaar 2020. Hoewel op de website van Seve wordt vermeld dat dit ook geldt voor de oogst 2021, onderzoekt Vinimporto thans de mogelijkheid wat wijnen van dit prachtige jaar toch te importeren. Wij houden u op de hoogte.

Vervolg 1er Cru Pouilly-Fuissé

Eerder dan verwacht hierbij informatie over de beschikbaarheid van de 1er Crus van Jean-Pierre Sève. Zoals gevreesd blijven deze wijnen uitermate schaars. Zo heeft Sève besloten de 1er Cru Vignerais in het geheel niet te exporteren.

Het goede nieuws is dat vanaf oktober 2023 Vinimporto een beperkt aantal flessen 1er Cru Chailloux 2022 toebedeeld heeft gekregen. Deze zijn te reserveren, maximaal 12 flessen per persoon. De prijs van deze wijn bedraagt € 27,95 per fles.

En daarnaast kunnen de niet geclassificeerde wijnen uiteraard gewoon via de website besteld worden: Jean-Pierre Sève – Vinimporto

En dan voor de liefhebbers van magnums (1,5 liter per fles), van onderstaande wijnen is een zéér beperkt aantal te bestellen, helaas niet meer dan 1 magnum per persoon per soort. Levering medio maart 2023. 

- Pouilly-Fuissé 'Terroir' 2020 - magnum
- Pouilly-Fuissé 'Terroir' 2021 - magnum
- Pouilly-Fuissé 'Sélection Vieilles Vignes' 2020 - magnum
- Pouilly-Fuissé Premier Cru Aux Chailloux 2020 - magnum

 Neem hiervoor contact op met info@vinimporto.nl  

Jean-Pierre Sève Magnum Pouilly-Fuissé "Aux Chailloux" 2020Jean-Pierre Sève Magnum Pouilly-Fuissé "Terroir" 2021

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd