Vaccaro, een familie die een droom verwezenlijkt


Sinds enige tijd heeft Vinimporto het alleenverkooprecht van de wijnen van Vino Viccaro verworven, een wijngoed waar kwalitatief hoogwaardige wijnen worden geproduceerd. Het wijnbedrijf is opgericht in de jaren ‘70 in de vorige eeuw, toen de familie Vaccaro 15 ha wijngaard kocht. In latere jaren wist men het areaal uit te breiden tot 80 ha.

 

Het wijngoed is gevestigd in het dorpje Salaparuta, gelegen in het westen van Sicilië, zo’n 150 km ten zuid-westen van Palermo.

De wijnen van Sicilië zitten sinds enige tijd in de lift, dankzij een aantal zeer kwalitatief bewuste wijnboeren. Dit was aan het begin van deze eeuw geenszins het geval. Als het zuidelijkste herkomstgebied van Italië mocht de wijnbouw zich rond de vorige eeuwwisseling verheugen in de belangstelling van de EU, die met vele miljarden euro’s aan subsidie poogde de wijnbouw in Sicilië te moderniseren.Hiertoe werden talrijke oude wijnstokken met lage opbrengst gerooid en vervangen door wijnstokken met een hoge opbrengst.

De gevolgen van dit beleid waren desastreus. Een enorme stijging van volume ging gepaard met een scherpe daling van de kwaliteit, hetgeen leidde tot stagnatie van de verkoop. Afgezien van de Marsala, de zoete, versterkte wijn, stortte de afzet geheel in. Vele coöperaties, die dankzij landhervormingen wijn verbouwden op voormalige gronden van grootgrondbezitters die onteigend waren, gingen failliet.

Hierdoor ontstond ruimte voor het ontstaan van vele private wijnbedrijven, waarvan Vini Vaccaro er één is. Bij deze nieuwe wijndomeinen, vaak bemand door voormalige leidinggevenden van een coöperatie, ziet men een streven naar hoge kwaliteit.

Door toedoen van deze kwaliteitsbewuste boeren konden de wijnen in recente jaren een indrukwekkende verbetering in kwaliteit laten zien, zowel door terug te vallen op oude tradities als door gebruik te maken van de meest geavanceerde technieken.

Druiven
Wat betreft de druiven werd (en wordt) er zowel gebruik gemaakt van inheemse rassen, zoals de Catarratto, de Zibibbo (Moscato d’Alessandria), de Grillo (een kruising tussen voornoemde twee druivenrassen) en de Inzolia voor witte wijnen. Bekende rode inheemse rassen zijn de Catanese Nero, Corinto Nero en de Nero d’Avola.

Daarnaast groeien er verschillende druiven die men ook in andere landen over de hele wereld tegenkomt, zoals Chardonnay,  Merlot en Shyrah. Deze wijnrassen worden vaak gemengd met genoemde inheemse rassen (zie ook bij beschrijving van de wijnen).

Herkomstbenaming
Voor 2011 was er slechts één herkomstbenaming voor Siciliaanse wijn, de Sicilia IGT (Indicazione Geographica Typico). De rol van de coöperaties was toen groot en is dat in feite nog steeds als gekeken wordt naar de oppervlakte van de voor wijnbouw gebruikte grond, zo’n 100.000 van de in totaal 140.000 ha. Deze coöperaties maakten en maken alleen bulkwijn. Deze werd en wordt ingedampt ter verkrijging van een hogere concentratie aan smaakstoffen en alcohol  en daarna vermengd met lichtere wijnen van Noord Italië en Frankrijk, om deze meer body te geven (we praten uiteraard niet over kwaliteit).

Om de kwaliteit op een hoger plan te brengen vond in 2011 een belangrijke wetswijziging plaats, waarbij de Sicilia IGT promoveerde tot DOC (Denominazione Orginale Controllato, waar er in totaal 9 van bestaan) en Terre Sicilane IGT, 7 in totaal. Omdat in deze wet niet voorzien was in een  duidelijke afbakening tussen beide, leidde dit tot veel verwarring. Veel boeren kozen voor de IGT denominatie ter voorkoming van het moeten toepassen van de strengere DOC regels. Dit tegen de wens van de overheid.

Om het aantal DOC wijnen verder uit te breiden, werd in 2017 een nieuwe wet van kracht, waarbij alle wijnen die gemaakt zijn van de Grillo- en de Nero d’Avola druif onder de DOC herkomstbenaming kwamen te vallen.

Zo kent Vini Vaccaro thans 7 DOC Siciliane- en 3 DOC Salaparuta wijnen. Daarnaast worden er  11 IGT Terre Siciliane wijnen geproduceerd.
Door bovengenoemde wet is het aantal DOC wijnen flink toegenomen, maar ze komen nog steeds van een klein deel van de grond waarop wijn wordt verbouwd, 4,5% van het totaal. Veel mooie wijnen vallen nog steeds onder de herkomstbenaming Terre Siciliane IGT.

Bodemgesteldheid en klimaat
De bodem van Sicilie bestaat voor een belangrijk deel uit vulkanisch gesteente. Dit is niet beperkt tot het gebied rond de vulkaan de Etna in het oosten, maar ook in het westen is sprake van vulkanische grond, het gebied waar Vini Vaccaro zijn wijngaarden heeft. Deze grond zorgt ervoor dat de Siciliaanse wijnen rijk zijn aan mineraliteit. Ze bestaan over het algemeen uit een mengsel van zand en klei.

 


Het klimaat is zeer gunstig voor wijnbouw. Wel is waar zijn de zomers erg warm, maar de altijd aanwezige wind en het feit dat de wijngaarden zich op een hoogte bevinden van 350 -450 meter bovegn NAP zorgen voor de nodige afkoeling. En regenen doet het er alleen in de winter, zodat schimmels en andere door vocht veroorzaakte ziektes geen kans krijgen. Het gevolg is dat slechte wijnjaren op Sicilië niet bestaan.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd