Hoe bak ik een kipfilet heerlijk krokant en sappig?

Kipfilet heeft vaak een wat taaie structuur, terwijl de smaak wat onuitgesproken blijft. Een ander euvel is dat hij vaak wat droog is. Het is echt kindereten. De volwassenen eten natuurlijk mee, maar niet altijd van harte.

De onderstaande bereiding resulteert wel in iets voor volwassenen. Of de kinderen mee-eten? Zet het gerecht op tafel en je merkt het vanzelf. 10 tegen 1 dat ze er gek op zijn. Zijn de kinderen nog klein, dan wel oppassen met de specerijen, met name de peper en sambal.

Alle gerechten vallen of staan met de kwaliteit van de ingrediënten. Koop daarom Franse mais kipfilet met 1e lid van b.v. poulier van Meel of Ruig.

Bereidingswijze voor krokante kipfilet voor 4 personen

  • Snijd 2 filets van zo’n 2 ons per stuk in niet te kleine stukken, ongeveer 2 bij 2 cm.
  • Plet een teen knoflook met de achterkant van een pollepel en snij in kleine stukjes en vermeng met de kipfilet. Voeg zout naar smaak toe.
  • Maal  een mengsel in gelijke delen van wat kerrie, kurkuma, ketoembar, karwijzaad, nootmuskaat en een paar zwarte peperkorrels in de specerijmolen. Doe dit mengsel bij de stukjes kip en zorg ervoor dat alles goed bedekt is.
  • Verhit olijfolie en boter op een hoog vuur, tegen verbranden aan. Controleer de temperatuur door een stukje kip in de pan te doen. Maakt dit een sissend geluid, dan is de temperatuur goed. Doe de kippenblokjes in de pan en bak 2-3 minuten aan één  kant, draai de blokjes om en bak vervolgens 2-3 minuten aan de andere kant. Het vuur niet temperen. Klaar!

Afwerken

  • Maak een satéh-saus door  wat water bij een instant saus van b.v. het merk Lucculus te doen (erg goed). Geen sathé-saus gebruiken van eigen merk supermarkt, deze kan het gehele gerecht totaal verzieken.
  • Voeg bij de satéh-saus wat ketjap en een theelepel sambal badjak.

Begeleiding, groente en rijst

  • Bij gebakken gesnipperde ui, in stukjes gesneden knoflook, gesneden spitskool en taugé, afgemaakt met wat kokosmelk smaken de kippenblokjes, overgoten met de satéh-saus overheerlijk.
  • Serveer hierbij wat pilav, rijst gesmoord in een klont boter, waaraan vervolgens water is toegevoegd ( 1,5 deel water op 1 deel rijst), en gaar gestoomd  op een heel laag vuur.

De wijn

  • De wijnkeus is niet makkelijk, gezien de uitgesproken, pittige smaak van het gerecht. Onze  voorkeur gaat uit naar een witte, niet te droge wijn. Deze mag zelfs wel een beetje zoet zijn. De Petit Manseng Moelleux van Domaine Miselle blijkt een voltreffer. Ook de Silvaner Erste Lage van Fröhlich, een stuk droger,  maar toch nog met een zoetje op de achtergrond, doet het erg goed bij dit gerecht.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd