Knolselderie en kabeljauw

Een gerecht met een niet alledaagse smaak, knolselderie met gebakken kabeljauw en karwijzaad. Deze zaadjes, in combinatie met de rode pepertjes, peterselie en kervel geven de groente/visschotel een exotisch karakter. Heerlijk met aardappelpuree.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de groente

  • 1 grote knolselderie, geschild en in blokjes  van 1,5 bij 1,5  cm gesneden
  • 2 teentjes knoflook, in kleine stukjes gesneden
  • 1,5 theelepel karwijzaad, geroosterd
  • 1 blokje paddestoelen- of kippenbouillon
  • 2 dl water of groente bouillon
  • scheut olijfolie
  • scheut Nouilly Prat
  • 50 gram koude boter, direct uit de koelkast, in blokjes verdeeld
  • 500 gram kabeljauw filet, in stukjes van 3 bij 3 cm verdeeld zout naar smaak, maar pas op, de bouillonblokjes kunnen erg zout zijn

Voor de kruidenpasta

  • 5 takjes peterselie
  • 5 takjes kervel
  • kleine sjalot
  • 2 kleine rode pepertjes (bird’s eye chili) zout naar smaak

 Voor de aardappelpuree

  • kilo eigenheimers of andere kruimige aardappels
  • 3 dl volle melk
  • 1 dl slagroom
  • 2 eierdooiers
  • 3 takjes peterselie
  • half bosje bieslook

Bereidingswijze van de groente

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een wokpan.
  • Doe hierin de gesneden knolselderie en bak en roer op middelhoog vuur gedurende 8 minuten, zonder deksel.
  • Voeg de knoflook,  het geroosterde karwijzaad, de Nouilly Prat, het bouillonblokje en het water of bouillon toe en kook nog 8 minuten met deksel op de pan.
  • Voeg wat zout toe.

Bereidingswijze van de kabeljauw

  • Snijd de filet is stukjes van 3 bij 3 cm. Verhit een flinke scheut arachideolie in een vispan met antiaanbaklaag.
  • Strooi wat zout op de kabeljauw en haal de stukjes door wat meel en bak ze vervolgens op een hoog vuur krokant. Let op dat de stukjes niet te gaar worden.

Bereidingswijze van de kruidenpasta

  • Pureer in de keukenmachine de peterselie, pepertjes, kervel, en sjalot, waaraan een scheut olijfolie is toegevoegd.

 Afwerking

  • Roer de pasta door de groente, doe hier voorzichtig de stukjes kabeljauw  bij en roer van de warmtebron  af de stukjes koude boter er één voor één door.
  • Serveer direct, met wat aardappelpuree waaraan een handje gesneden peterselie en bieslook is toegevoegd, naast de volle melk, room en eierdooiers.

Wijnadvies

Als wijn raden wij de Riesling Engelsberg 2018 van Keth aan. Deze intense en minerale wijn heeft voldoende kracht om tegenwicht te bieden aan het zeer uitgesproken en pittige gerecht. In het bouquet is de voor oudere Riesling karakteristieke peteroleum geur duidelijk waarneembaar.

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd