Vegan, vegan, vegan!

Je hoort het steeds vaker, mensen die vegetarisch eten. Niet iedere dag, maar zo’n twee dagen per week. Eigenlijk zou men louter vegetarisch willen eten, maar dat blijkt (nog) niet haalbaar.

Er zijn talrijke tussenvormen, geen vlees, maar wel vis, insecten toegestaan, evenals kikkerbillen, wel eieren maar geen melk, etc. , etc.

Ter tegemoetkoming aan de vegetarische trend hierbij een basisrecept waarmee men makkelijk kan variëren. Eenvoudig, maar verrassend lekker.

Het betreft een groenteschotel, aangevuld met wat aardappelschijfjes, zodat er toch een voedzame maaltijd op tafel komt te staan.

Centraal staat de knolselderie. Deze is vanwege zijn zeer uitgesproken smaak buitengewoon geschikt om als basis te dienen. De selderieknol  laat zich uitstekend combineren met venkel, maar veel meer groentes zijn geschikt. Improviseer en kijk welke combinatie je het lekkerst vindt. Enkele geschikte groentes: broccoli, bimie,  champignons, bruine- en andere bonen, tuinerwten, paprika, courgette, aubergine, pastinaak en wortel.

De combinatie met venkelknol wordt hier verder uitgewerkt.

 
Ingrediënten voor 4 personen

  • Een middelgrote selderieknol, geschild, in plakken van 2 cm dik en in dobbelsteentjes  gesneden
  • 2 venkelknollen, groen en kern verwijderd, in stukken gesneden
  • 2 banaan sjalotjes, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, in zeer kleine stukjes gesneden
  • 400 gram vastkokende aardappelen, geschild en in plakjes van 0,5 cm gesneden.
  • Theelepel karwijzaad, zout en peper naar smaak klont boter, om te bakken.
  • Koude boter, in stukjes, om van het vuur af door de schotel te roeren Bouillonblokje (Star)
  • 1 dl water
  • Enkele takjes peterselie, fijngesneden

 

Bereidingswijze

Prepareer de aardappelen, de selderieknol, de venkel, de sjalot en de knoflook.

Rooster het karwijzaad in een grote wokpan, totdat deze duidelijk geurt.

Voeg een klont boter toe en fruit hierin op een laag vuur de sjalot en de knoflook.

Doe alle groente in de pan, voeg water en bouillonblokje toe en laat met deksel op de pan alles in ongeveer 15- 20 minuten (beet)gaar worden.

Voeg van de warmtebron af de gekoelde klontjes boter door het gerecht . Strooi er wat fijngesneden peterselie over en serveer.

 

P.s. Is het gerecht wat te vochtig, kook het dan in op een hoog vuur voordat de boter wordt toegevoegd.

 

Wijntip

Dit is uiteraard een eenvoudig gerecht, waarbij een niet te gecompliceerde wijn het best tot zijn recht komt. De witte Chateau les Graves uit Blaye van Pauvif blijkt een uitstekende begeleider te zijn.

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd