Verfijnde erwtensoep van ossenstaart met gerookte paling

 

Verfijnd erwtensoepje van ossenstaart met paling

Het is winter, guur en klam en daarmee tijd voor een stevige soep, b.v. snert met rookworst, het liefst aan de stevige kant.
Deze associatie met de oerhollandse erwtensoep moeten we even helemaal vergeten. De verfijnde erwtensoep, waarvan hieronder het recept staat uitgeschreven is van een andere orde, lichter en door de ossenstaart gezegend met een heerlijk aroma, terwijl de paling hem helemaal afmaakt. Niet alleen iets voor de winter, maar om het hele jaar door van te genieten. Geen maaltijdsoep, maar een heerlijke entree bij een feestelijk diner.

Recept voor 8 personen.

Ingrediënten
1 kilo ossenstaart
2 liter water
2 laurierblaadjes
10 zwarte peperkorrels
2 stukjes foelie
kleine knolselderie
1 grote prei
bosje selderie
bosje platte peterselie
1 grote winterwortel
1 grote ui
2 ons spliterwten
2 ons palingfilets
zout naar snaak

Bereidingswijze
Doe de ossenstaart met het water in een grote pan.  Voeg hier de laurier, foelie en peper aan toe en breng aan de kook. Zet de warmtebron laag.
Snijd de groente in grove stukken en voeg bij de ossenstaart.
Laat het geheel zo’n 2.5 uur trekken, tot het vlees van de ossenstaart van het bot valt.
Haal de ossenstaart uit de soep en zeef deze. Haal het vlees van de botten. Dit kunt u later gebruiken voor een huzarensalade.
Zet de bouillon weer op de warmtebron en breng deze aan de kook, voeg de spliterwten toe en temper de warmtebron. Na 1 uur zijn de erwten gaar, controleer dit.  Giet de soep in een keukenmachine en pureer tot een glad mengsel ontstaat.
Snijd de paling in reepjes van bij 4 cm en leg deze in het midden van een diep bord. 
Schep de soep in de borden en serveer.

De wijn

Bij soep wordt vaak geen wijn geschonken. Toch kan een glaasje wijn heel verrassend zijn, mits de goede keus gemaakt wordt. Een uitmuntende combinatie is deze verfijnde erwtensoep met wijn die van de Weissburgunder is gemaakt. In Frankrijk heet deze wijn Pinot Blanc, oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne, zoals de naam al doet vermoeden. Daar wordt deze druif nog nauwelijks aangeplant. Wel is hij populair in de Elzas, terwijl hij in Nederland vaak wordt aanbevolen bij asperges.
Onze keus is de Weissburgunder Sternenglanz van Alexander Gysler, een wijnboer uit Rheinhessen, die demeter gecertificeerd is. Demeter is het internationale kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Zijn wijnen zijn onberispelijk en enorm zuiver. Zijn Sternenglanz is daarop geen uitzondering. De wijn is beendroog, met voldoende zuur voor de paling Hij is uitgesproken genoeg om de krachtige geur en smaak van de soep tegenkracht te bieden,.. 

Alexander Gysler, Alzey, Rheinhessen
Sternenglanz Weissburgunder -  Gutswein 2022,  
€ 12,50

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd