Gebakken gamba's met spitskool
Het gebeurt niet vaak dat verse gamba's op de markt komen, maar wanneer dit het geval is, aarzel dan niet en schaf ze aan. Ze zijn zo veel lekkerder dan de diepvries garnalen dat ze het prijsverschil meer dan waard zijn.
Dit gerecht is zeer eenvoudig te maken, terwijl het toch een gastronomische uitstraling heeft.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- Verse Gamba's (reken op 5 à 6 per persoon)
- 1 spitskool
- 2 middelgrote uien
- 2 grote tenen knoflook
- 1 theelepel kerrie
- Peper en zout naar smaak
- 2 x een flinke scheut olijfolie
- Basmatirijst voor 4 personen
- Klont roomboter
Bereidingswijze
Kook de rijst. Smelt de boter en voeg de basmatirijst toe, blijf roeren tot het mengsel warm is en doe er dan water bij in de verhouding 1,5 kopje water op 1 kopje rijst. Zet op de spaarbrander Gebruik een grote wokpan Verhit daarin een flinke scheut olijfolie Dep de gamba's droog en bak ze kort in de goed verwarmde olie, 1 minuut aan jedere kant.
Haal de gamba's uit de pan en zet weg.
Maak de uien schoon en snipper ze.
Snijdt de knoflooktenen in zeer kleine stukjes of plet ze met een pollepel Snijd de spitskool in tweeën en verwijder de stronk Snijd de kool vervolgens in grove stukken Wok in dezelfde pan waarin de garnalen zijn gebakken de uien, knoflook en spitskool Voeg zout, peper en kerrie toe en eventueel nog wat olijfolie Doe de gamba's terug in de pan en schep het geheel een paar keer om op een hoog vuur Zorg ervoor dat de groente een beet houdt en dat de gamba's niet te gaar worden Dien direct op met met een portie rijst.
Een vingerkommetje met lauw water en een schijfje citroen is geen overbodige luxe.
In het glas
Bij dit gerecht smaakt de Langhe Chardonnay van Albino Rocca meer dan voortreffelijk!