Paasbrunch – Gemarineerde Zeebaars

Dit jaar hadden we op eerste Paasdag gekozen voor een familiebrunch. Een zeer goede keus zo bleek, want het was werkelijk schitterend weer, zodat we heerlijk buiten konden zitten.

Nadat ik het gezelschap welkom had geheten en we elkaar hadden toegedronken met een glas goed gekoelde Prosecco DOCG Valdobbiadene van Sanfeletto, begon ik te vertellen wat het menu inhield.

Na aankondiging van de eerste gang, een Paprika-Tomatensoep met selderie, room en balletjes, oneerlijk verdeeld, net als vroeger, ontstond er een ware kakofonie, niemand luisterde wat de ander te zeggen had. Iedereen praatte door elkaar en ik deed er bijgevolg het zwijgen toe. En toen, na een minuut of tien, vroeg mijn kleinzoon, met bijna omfloerste stem: “opa, wat staat er nog meer op het menu?” Met zijn oprechte belangstelling redde hij mijn brunch.

Zoals vaak met dit soort etentjes sprong er één gerecht in positieve zin uit, niet de Vitello Tonnato, niet de Meloen met Sarranoham, niet de Tonijnsalade met groene paprika en net gegaarde Haricots Verts, niet het vanille ijs met Rôdgrôd, maar de gemarineerde Zeebaars. 

Het recept wil ik gaarne met u delen.

 

Ingrediënten (voor 8 personen)

  •  1 kilo zeebaarsfilet, van vel en graat ontdaan
  • 2 tenen knoflook, in dunnen plakjes gesneden
  • 20 roze peperkorrels
  • 1 granaatappel
  • ciderazijn
  • olijfolie van uitstekende kwaliteit
  • suikerwater*
  • een citroen in dunne gehalveerde plakjes gesneden
  • zeezout

 

Bereidingswijze

Laat de graten en het vel van de filets door de visboer verwijderen.

Snijd de filets vervolgens in plakjes van een halve centimeter dikte en leg ze in een schaal die besprenkeld is met wat de olijfolie.

Maak een mengsel van gelijke delen van olijfolie en de cider azijn, zo’n 2.5 dl (de vis moet net onder staan).

Proef dit mengsel, is het wat aan de zure kant, voeg er dan wat suikerwater aan toe.

Bestrooi de vis met wat zout en giet het azijn-oliemengsel op de vis. Doe de rode pepers erbij en vervolgens de de granaatappel pitjes. Snijd hiervoor een granaatappel in vieren en klop met een (vlees)hamer de pitjes eruit.

Leg de citroenschijfjes op de vis en steek de plakjes knoflook er in.

Dek af met plasticfolie en laat de vis een nacht in de koelkast staan.

Wij dronken bij dit gerecht een goed gekoelde rosé Chateau Vignalaure 2021 uit Aix en Provence. Niet alleen de smaak en bouquet deden het gerecht volledig tot zijn recht komen, maar ook de kleur paste wonderwel, het zalmroze van de wijn, het geel van de citroen, het wit van de vis, het donkerrood van granaatappel pitjes en het roze van de  pepertjes, een feest!

*Tip. Ik heb altijd een fles suikerwater klaarstaan, die bestaat uit een deel suiker op een deel water. Water aan de kook brengen, suiker toevoegen en af laten koelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd