Riso a la Bolognese con Grillo

In onderstaand recept blijkt weer eens hoe belangrijk het is welke wijn gebruikt wordt in de keuken. De Bolognese wordt gekookt in de Grillo, een wijn die gemaakt is van inheemse Siciliaanse druiven, die door zijn vulkanische karakter een  heerlijke smaak afgeeft aan het gerecht.


Drink deze wijn door bij de maaltijd. Niettegenstaande de eenvoud van het gerecht is het een ware traktatie, waarbij wijn en gerecht uiteraard een zeer harmonieus geheel vormen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • scheut olijfolie
  • 500 gram rundergehakt
  • 100 gram Parmaham in blokjes
  • eetlepel tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 winterwortel gesneden in grove stukken
  • 1 bos groene bleekselderie
  • 2 teentjes knoflook, in kleine stukjes gehakt
  • 1 grote ui, in kleine stukken gesneden
  • peper en zout naar smaak
  • 2 kopjes rijst
  • flinke klont roomboter
  • parmezaanse kaas, geraspt


Bereidingswijze

  • Doe een scheut olijfolie in een braadpan. Laat deze op een hoog vuur goed heet worden.
  • Doe het gehakt, onaangemaakt, in de pan en bak het aan alle kanten bruin.
  • Voeg de stukjes Parmaham toe en temper het vuur. Doe dan de knoflook in de pan en vervolgens de ui, de wortel en de selderie. Voeg de tomatenpuree toe en tot slot peper en zout.
  • Giet 2,5 dl Grillo bij het gerecht, roer alles goed door elkaar en proef of het mengsel zout genoeg is. Breng het mengsel vervolgens aan de kook, temper het vuur en laat het nog één uur op de spaarbrander pruttelen. Roer ter voorkoming van aanbranden geregeld om.
  • Zet na drie kwartier de rijst op, smelt de boter, doe de rijst daarbij met wat zout en breng aan de kook. Zet de rijst gedurende 12 - 15 minuten op de spaarbrander. Proef of de rijst gaar is.


Serveren

Schep op een groot bord een royale lepel rijst en daar half naast de Bolognese. Rasp wat Parmezaanse kaas erop en serveer.

Begeleidende wijn

Als wijn in het gerecht en in het glas werd gekozen  voor de Grillo van het kwaliteitsdomein Vini Vaccaro uit Salaparuta, een wijndorp in het westen van Sicilië. Ook hier veel vulkaangesteente in de bodem. De Grillo met zijn sterke mineraliteit geeft het gerecht een heerlijke kruidige smaak. Om die ook weer in het glas aan te treffen geeft iets vertrouwds. De wijn heeft een ongekend gunstige prijs/kwalitetsverhouding.

Exclusief verkrijgbaar bij Vinimporto.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd