Rode Poon uit de oven

In een tijd dat de prijzen voor tong en andere luxe vissoorten de pan uitrijzen (tong voor €36,00 per kilo is geen uitzondering) blijft een heerlijke vis deze prijsspiraal bespaard. Het betreft rode poon, een vis die nog voor €7,50 per kilo te koop is. De vis heeft wel een zeer grote kop, dus houdt daar rekening mee. Een groot exemplaar van zo’n 1 à 1,5 kilo is voldoende voor onderstaand gerecht voor 4 personen. Overheerlijk en geschikt voor feestelijke diners. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 Rode poon van ongeveer 1,5 kilo, geschubd en van kop en ingewanden ontdaan
  • Verse tuinkruiden: dragon, peterselie, munt, tijm
  • Grote bos peterselie (vermijd de armzalige 30-grams bosjes uit de supermarkt)
  • Twee teentjes knoflook
  • 3 middelgrote sjalotten
  • Kilo kruimige aardappelen
  • 1 citroen
  • 125 gram roomboter
  • Peper
  • Zout
  • 2 beschuiten
  • 1/4 liter melk

Benodigdheden

  • Aluminium folie
  • Grote ovenschaal
  • Stamper en garde

Bereidingswijze

  • Aardappelpuree: Schil de aardappelen, snijd ze in kleine stukken en kook ze gaar met zout naar smaak
  • Giet af, voeg op het vuur 250 ml melk toe en een paar klonten boter
  • Stamp de aardappelen en maak met behulp van een garde een gladde puree

Bereiding rode poon

  • Spoel de vis onder de koude kraan en leg hem op twee aan elkaar bevestigde aluminiumvellen, die iets langer zijn dan de  lengte van de vis.
  •  Voeg de kruiden toe, peper zout, in plakjes gesneden citroen , in  dunne plakjes gesneden knoflook en een gesnipperde sjalot.
  • Bevestig de uiteinden van de vellen aluminium aan elkaar, zodat een gesloten pakket ontstaat.
  • Leg de vis in de ovenschaal en zet deze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden.
  • Haal hem uit de oven en laat afkoelen. Verwijder vervolgens het vel en de graten.
  • Snijd de peterselie (3 handen) fijn. Doe hetzelfde met de 2 sjalotten.
  • Voeg de vis, puree, sjalot en peterselie bij elkaar en meng alles. Proef op zout en peper.
  • Doe het mengsel in een ovenschotel, paneer met de beschuit en leg hierop nog enige klontjes boter.
  • Zet deze schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden, tot zich een knapperig korstje heeft gevormd en serveer. Serveer hierbij geglaceerde worteltjes met tijm: voeg aan de worteltjes een klontje boter, tijm, theelepeltje suiker en heel weinig water toe en kook tot het water verdampt is en de worteltjes beetgaar zijn.

Wijnadvies

De smaak van dit gerecht is nogal uitgesproken, maar toch verfijnd, wat om een krachtige witte wijn vraagt. De Pouilly Fuissé Terroir van Jean-Pierre Sève is een uitstekende keus

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd