Spinazie & Wijn

In spinazie zit een hoog gehalte aan oxaalzuur, de stof die gebruikt wordt voor het looien van leer. In de mond merk je dit door de samentrekkende werking ervan en een uitgesproken wrange smaak. Dit kan een probleem zijn als je de spinazie als groente bij een vlees- of visgerecht serveert.

Dit oxaalzuur laat zich zeer moeilijk combineren met de vooral in rode wijn voorkomende tannine, een stofje dat ook iets wrangs heeft. De effecten van beide stoffen versterken elkaar, waardoor de wijn scherper en zuurder wordt. Hoe meer tannine zich in de wijn bevindt, hoe sterker dit effect.

Bij spinazie zal men dus tannine-arme wijnen moeten drinken om ervan te kunnen genieten, d.w.z. weinig hout, eerder wit dan rood en als het toch rood is wijnen gemaakt van ontsteelde druiven met weinig tannine in de schil. Dus liever een wijn van de relatief grote pinot noir druif (Bourgogne) dan van de cabernet sauvignon (Bordeaux), de kleine druif met een schil die rijk is aan tannine. En daarnaast liever oude wijn dan jonge wijn, omdat met het ouderen de tannines afnemen.

Een andere mogelijkheid is het verminderen van het oxaalzuur in de spinazie. Geëigend daarvoor is het toevoegen van room, omdat het calcium dat daarin zit zich verbindt met het oxaalzuur en bijgevolg de spinazie zachter wordt.

Afgezien dat een teveel aan spinazie met room schadelijk voor je nieren en je lijn kan zijn (niet vaker nuttigen dan 1 x per week wordt aanbevolen), blijkt de spinazie vaak te veel vocht te bevatten. Dit is op een vrij eenvoudige manier te voorkomen:

Was de spinazie en laat deze met wat zout, maar zonder water, slinken op een matig vuur. Laat de spinazie daarna uitlekken in een vergiet en snijdt hem vervolgens in niet te fijne stukjes. Doe intussen de slagroom (1/8 l. op 500 gram spinazie) in een wok of pan met dikke bodem en kook deze in met een in stukjes gesneden teentje knoflook tot de vloeistof stroperig is. Vermeng de spinazie met de ingekookte room en dien direct op met een goed glas.

1 reactie

  • Krijtpoeder zou een alternatief zijn voor de dikmakende room, zie ref, ik weet niet hoe dat smaakt met wijn, https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/05/waarom-voelen-je-tanden-ruw-na-het-eten-van-spinazie-6538819-a1544594?utm_source=NRC&utm_medium=banner&utm_campaign=Paywall&utm_content=paywall-mei-2019

    Martijn

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd