Vispotje

Een eenvoudig gerecht waarmee bij vrienden zeker eer mee in te leggen valt, is het vispotje, dat met name bij onze zuiderburen zeer populair is.
Voor vis is in dit gerecht gekozen voor zalm en heek, maar ook andere vissoorten als leng, schelvis, tarbot, heilbot en kabeljauw zijn geschikt.
Voor groente  is gekozen voor venkel en prei, maar worteltjes, broccoli en champignons zijn ook heerlijk.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 gram zalmfilet, in niet te kleine stukken gesneden
  • 300 gram heekfilet, in niet te kleine stukken gesneden
  • 2 middelgrote preien
  • 2 venkelknollen
  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen, in dunne plakjes gesneden
  • 2 grote sjalotten
  • 2 tenen (verse) knoflook, zeer klein gesneden
  • 1 dl slagroom
  • 3 dl  visfumet*
  • 1 dl witte wijn**
  • 2 theelepels grove mosterd
  • peper en zout naar smaak
  • klont roomboter
  • Peterselie ter garnering


Bereiding
Snijd de sjalot in kleine stukje en smoor deze op een laag vuur in de boter.
Voeg de knoflook en de goed schoongemaakte prei in ringen van een halve centimeter gesneden toe.
Verwijder de harde kern van de venkelknollen en het groen en hak ze vervolgens in grove stukken en voeg toe.
Zeef de bloem boven de pan en voeg de fumet, de wijn, de room en de mosterd toe.


Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes en doe ze bij de groente. Roer alles door elkaar en laat het geheel op een laag vuur 15 minuten pruttelen. Doe vervolgens de stukjes vis erbij en laat het geheel nog 10 minuten pruttelen.
Garneer met de gehakte peterselie en dien het gerecht op in een diep bord.

*Maak de fumet zelf, lekkerder en voordeliger. Vraag aan de visleverancier graten van witvis voor een visbouillon (geen koppen), doe hier een ruime hoeveelheid water bij en laat 45 minuten trekken met een ui, grote wortel, bleekselderie, peterselie, een citroen en wat peperkorrels.
Vries wat niet gebruikt wordt in, handig voor allerlei sauzen.

** Beknibbel niet bij de wijnkeuze, goede wijn maakt het verschil. Aanbevolen wordt de Pouilly Fuissé Vieille Vignes van Domaine Sève, die ook bij de maaltijd doorgedronken kan worden.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd