Rode kool

Heerlijk als begeleider bij wild. Wilt u tijdens de feestdagen een wildgerecht op tafel zetten, zoals reebout, hazenpeper of filet van wild zwijn, denk dan eens aan rode kool als bijgerecht.

Mijn kleinzoon, thans 9 jaar oud, zegt iedere keer als ik hem deze groente voorzet dat ik de lekkerste rode kool van de hele wereld maak. Misschien wat overdreven, maar ik laat het me gaarne aanleunen. Oordeel zelf. 

Recept voor 6 – 8 personen

Ingrediënten
  • 1 rode kool van rond 1 kilo (biologisch is echt smaakvoller)
  • 2 goudreinetten, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 4 eetlepels sherry azijn
  • 1 eetlepel bruine bastaardsuiker
  • 1 theelepel kaneel (kaneelstokje  kan ook)
  • zout naar smaak
  • klontje boter

 Tip: een paar speculaasjes geven de kool iets heel smeuigs!
 
Bereidingswijze

Verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool in tweeën, verwijder de stronk snijdt de kool in stukken en rasp op de mandoline of in de keukenmachine. Met de hand in kleine stukjes kan ook, iets bewerkelijker. Zet de rode kool op met wat water. Voeg alle hierboven genoemde ingrediënten toe, uien en goudrenetten bovenop, en laat de kool in ongeveer 1 uur op een laag vuur gaar worden. Giet af (wel even proeven op zout en gaarheid) en roer de boter er door. Serveer naast de kool een selderie-puree, half aardappel en half selderieknol gepureerd met wat room, en in wijn gestoofde peren (Gieser Wildeman) waaraan u naast wat suiker ook een vanillestokje, kaneel en een citroenschil heeft toegevoegd.

In het glas

Bij dit feestmaal een feestelijke wijn: de Pommard 2018 van Jean Luc Joillot, of zijn Pommard Les Rugiens 2015.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd